Geest uit de Fles III: reactie LBB

Van de woorden van Huub Smeets, voorzitter MCH2018, tijdens de bijeenkomst in het Jekerkwartier, waren wij niet echt onder de indruk; anders dan meneer Smeets beweert is Het Landbouwbelang geen hermetisch afgesloten geheel, maar een open, sociaal-culturele ontmoetingsplek waar heel veel mensen heel graag komen. Het is er namelijk vaak heel gezellig.... Er zijn dingen te zien, te doen en te beleven, die anders in Maastricht hun weg naar het podium niet zouden vinden, en dus hier geen bestaansrecht zouden hebben. Bovendien geeft Het Landbouwbelang middels haar vele activiteiten vorm en invulling aan het begrip Sustainability.

In de discussie rondom MCH2018 past het Het Landbouwbelang enige bescheidenheid; in economische zin zijn wij immers minder interessant, want onafhankelijk van big money. Cultuur is inclusief, dat betekent: van iedereen, en voor iedereen. Als meneer Smeets daar een andere mening over heeft, is dat zijn goed recht. Maar het siert hem niet.

Zomaar een voorbeeld: Aan de Landbouwbelang tentoonstelling “Incubation” tijdens kunsttour 2011 deden 15 jonge kunstenaars uit de Euregio mee. Dit project alleen al trok zo’n 1500 bezoekers aan. Gastcurator Henri Olai (B), die het idee voor deze tentoonstelling ontwikkelde, is inmiddels naar elders vertrokken; hij loopt nu stage als assistent-curator bij het Stedelijk Museum in Amsterdam.
Ook wij hopen dat Maastricht de titel ‘Culturele Hoofdstad’ ten deel zal vallen. Niet alleen kunstenaars, theatermakers, musici, maar ook internationale studenten, blaasorkesten en culturele vertegenwoordigers uit onze regio weten de weg naar Het Landbouwbelang prima te vinden. Wij hebben dus net zo goed belang bij stevige culturele impulsen, sterker nog, we bouwen er aan de basis aan mee!

U wilt top-kunst zien? Op 26, 27 en 28 mei 2012 om 21.00 neemt het Brusselse gezelschap “Cie LesYeuxDuMonde” u mee op een vervreemdende tocht door het onderbewuste van het gebouw. “Habitatum I” is speciaal ontwikkeld voor Het Landbouwbelang in het kader van haar 10 jarig bestaan. “Habitatum I” is een theatraal onderzoek naar en in 'leegstaande' gebouwen, geïnspireerd door de verhalen, opgeslagen in het STOF dat de ruimtes vult." Geachte meneer Smeets, u bent van harte welkom om te komen kijken!
Namens Het Landbouwbelang,




Reacties